Het grote geluk van de rijkdom is te geven

Jean-Baptiste Henri Lacordaire (1802-1861)

Ik definieer rijkdom niet in termen van geld of materiele bezittingen. Rijkdom is voor mij immateriële rijkdom. Mijn rijkdom ligt in het hebben van een dierbare familie- en vriendenkring, het feit dat ik een opleiding heb kunnen en mogen volgen, me heb kunnen ontplooien zoals ik wilde, mensen ontmoet met een diverse, culturele achtergrond, kan reizen en genieten van natuur…en nog zo veel meer!

Het gevoel ‘bevoorrecht’ of ‘rijk’ te zijn, maakt dat ik me inzet op maatschappelijk vlak. Zo was ik acht jaar betrokken bij Samsara, een NGO met Nederlandse roots.

Een van de schooltjes waar Samara met slaapzalen en een keuken heeft geholpen

Samsara is in 2016 – als gepland – opgehouden te bestaan: 95% van de bergkinderen volgden primair onderwijs, 78% voortgezet onderwijs en 65% ging naar High School, een grote verbetering t.o.v.  de 25% bij oprichting van de stichting. Daarnaast heb ik inmiddels meerdere projecten voor PUM.

Senegal – campementen voor toeristische groepen

Mijn eerste missie was in Senegal, in de provincie Casamanche. Net als mijn recente opdracht in Marokko was de vraag te onderzoeken of en zo ja wat het toeristisch potentieel van de regio was. Daarna heb ik twee opdrachten in Bolivia, Sucre, gehad. De eerste was de citymarketing van de stad opzetten, de tweede behelsde de curriculum vernieuwing van de faculteiten Toerisme en Gastronomie.

Opdracht bij travel agent in Bandung

Mijn missies in Bandung (Indonesië) en Arequipa (Peru) waren ‘klassieke’ consultancy opdrachten: analyse van de bedrijfsproblemen (respectievelijk travel agents en congrescentrum) en stappenplan om de bedrijven (weer) winstgevend te maken.

Tijdens het jaarlijkse feestelijke diner met studenten van faculteit Toerisme in Sucre

 

In al deze opdrachten kon ik mijn ervaring op gebied van toerisme, congressen, citymarketing en onderwijs toepassen. En daarbij mijn antropologische expertise over culturen en samenwerking gebruiken.