iamsterdam

Het lijkt een semantische kwestie: is iemand een toerist of een bezoeker?

En waarom zou je je überhaupt interesseren in dit verschil?

Laten we eerst eens kijken naar de definitie van beide. De meest gangbare definitie van een toerist is de omschrijving van de World Tourism Organization (WTO), de VN-organisatie voor toerisme en de bevordering ervan:

“Toeristen zijn mensen die reizen naar plaatsen buiten hun gebruikelijk milieu, die niet meer dan één jaar voor vrije tijd, zaken en andere doeleinden blijven en die niet beloond worden voor hun activiteit ter plaatse.”

Een bezoeker is iemand die iets of iemand bezoekt. Niet veel anders een toerist met dat verschil dat een toerist ook altijd ergens overnacht en verblijft. Simpeler gezegd: elke toerist is ook een bezoeker maar niet elke bezoeker is een toerist.

De man of vrouw uit Zaanstad, Purmerend of Maastricht die een dagje onze hoofdstad Amsterdam aandoet is een bezoeker. Blijft deze persoon twee dagen en overnacht in een hotel, B&B of AirB&B in de stad, dan wordt hij geteld als een (binnenlandse) toerist. Buitenlanders die ons land of de hoofdstad bezoeken blijven veel al ook overnachten en zijn daarom vaak toeristen.

Voor bijvoorbeeld de statistieken, om beleid te kunnen maken of om gerichte promotiecampagnes te kunnen maken is het handig om het verschil tussen toeristen en bezoekers te kennen.

Comments are closed.