Alleen maar klagen over drukte helpt niet

Wekelijks, nee dagelijks klagen we over de drukte in de stad. Dat er problemen zijn valt niet te ontkennen. Echter, de klagers hebben de overhand, of in ieder geval roeren zij zich het meest en krijgen zij het vaakst het podium. Dat geldt zeker ook voor de artikelen in Het Parool.

Als gezegd, er zijn zeker knelpunten. Het benoemen van de problemen is belangrijk. Het zou daarbij overigens geen kwaad kunnen om deze wat nader te specificeren qua tijd, plek en soort probleem. Want niet overal (in het centrum) is het crisis.

Als antropologe heb ik de eigenschap dat wanneer iets sterk positief wordt afgeschilderd, de keerzijde te belichten en vice versa. Om te pogen van meerdere kanten naar een vraagstuk te kijken. Bijvoorbeeld vanuit historisch perspectief. TV programma’s als ‘Ondersteboven – Nederland in de jaren 60’ of ‘Andere Tijden’ en een boek als ‘Gouden Jaren’ kijken terug naar wat 50 jaar geleden normaal was in ons land: woningen met tuintjes waren – zeker in de stad – niet voor iedereen bereikbaar, zelfs had niet iedereen stromend water laat staan een auto, ongelijkheid was vele malen groter dan vandaag de dag. En hoe onvoorstelbaar vandaag de dag, wie ging vliegen werd persoonlijk welkom geheten op Schiphol. Tja, er is veel veranderd, en veel ten goede.

 

Lees het hele artikel in het Parool: Parool 2 mei 2016

Comments are closed.