Toerisme Veere: trends en ontwikkelingen en impact op Veere

veere

Lezing over ontwikkelingen en trends en betekenis daarvan voor het toerisme in Veere

De jaarlijkse lezing voor de ondernemers in Veere stond in het teken van trends en ontwikkelingen en de impact daarvan op het toerisme in Veere.

Vergaande globalisering, digitalisering, toenemende mobiliteit, een vergrijzende bevolking, urbanisatie en krimp. Het zijn slechts enkele ontwikkelingen waarmee steden en rurale gebieden mee te maken hebben. Wat betekenen deze algemene trends, wat voor impact hebben ze op toerisme en recreatie en wat betekent dit voor een gemeente als Veere en haar omliggende gemeenten?

Algemene maatschappelijke trends & ontwikkelingen

We worden steeds digitaler: gegevens bewaren we niet meer op onze eigen server maar in de cloud. Naar school gaan, d.w.z. naar een ‘ouderwets’ schoolgebouw met klaslokalen behoort weldra tot de verleden tijd. MOOC’s (massive open online course) zorgen ervoor dat we uit een luie stoel met onze tablet colleges volgen. Er zijn in korte tijd bijna net zo veel airBnB kamers in Amsterdam bijgekomen als hotelkamers. De reguliere taxibranche staat te schudden op haar grondvesten door een – zoals ze het zelf betitelen – piraatachtige concurrent. DE sharing economie verdringt de ‘owner’ economie: delen in plaats van bezitten; dat is de toekomst.

Het kijken naar algemene trends en ontwikkelingen helpt om deze vervolgens te vertalen naar de toeristische en recreatieve sector.

Impact op het toerisme in en rond Veere

Vanuit algemene naar sector-specifieke ontwikkelingen, is gekeken naar de impact van deze ontwikkelingen op het toerisme in Veere en omgeving. Met welke uitdagingen zal Veere zich geconfronteerd zien? Wat is er nodig om een aantrekkelijk gebied te blijven voor vakantiegangers? Wat betekent de deeleconomie voor Veere? Welke concurrentie moet men het hoofd bieden? Hoe kan men inspelen op nieuwe behoeften en wensen van bezoeker? Dit zijn slechts een paar van de vragen die in de lezing over toerisme in Veere aan de orde kwamen.

Angelique Lombarts as toerisme deskundige

In de lezing over de betekenis van toerisme in Veere, vandaag de dag en in de toekomst, heb ik de snelle veranderingen op toeristisch gebied aangestipt. Deze hebben hu impact op Veere en de toeristische bedrijvigheid van de gemeente en omliggende gemeenten. Het niet of laat hier op inspelen draagt als gebaar in zich dat bezoekers uit wijken naar andere bestemmingen. Verder weg, warmer, exotischer en goedkoper. En dat terwijl Veere veel te bieden heeft.